De huurmarkt onder druk: Wat betekent dit voor huurders?

4F - HappyNest Vilvoorde
Nieuws

De Vlaamse huurmarkt staat steeds meer onder druk. In 2023 stegen de huurprijzen gemiddeld met 6,4%, waardoor de gemiddelde huur in Vlaanderen nu €868 per maand bedraagt. In steden zoals Leuven en Antwerpen liggen de prijzen zelfs nog hoger, met Leuven als de duurste centrumstad​ (Bron: CIB). Vooral jongere generaties en starters op de woningmarkt hebben het moeilijk een eigen thuis te verwerven. Zij hebben vaak niet de financiële middelen om een huis te kopen. HappyNest tracht dan ook een brug te slaan tussen huren en eigenaar worden.

De huurmarkt onder druk: Wat betekent dit voor huurders?

De Vlaamse huurmarkt staat steeds meer onder druk. In 2023 stegen de huurprijzen gemiddeld met 6,4%, waardoor de gemiddelde huur in Vlaanderen nu €868 per maand bedraagt. In steden zoals Leuven en Antwerpen liggen de prijzen zelfs nog hoger, met Leuven als de duurste centrumstad​ (Bron: CIB). 

Dit heeft niet alleen te maken met de inflatie, maar ook met de structurele onevenwichtigheden op de markt. Het aanbod van nieuwe huurwoningen daalt, terwijl er steeds meer vraag is naar betaalbare huurwoningen. Een van de grote uitdagingen is de veroudering van het bestaande aanbod. Veel oudere huurwoningen voldoen niet meer aan de hedendaagse eisen, wat leidt tot een snellere uitval van deze panden. Dit zorgt voor een verminderde beschikbaarheid, terwijl de vraag juist toeneemt.

Het aantal nieuw afgesloten huurcontracten daalde met bijna 30%​ in de eerste helft van 2024 (Bron: CIB). Dit suggereert dat veel mensen langer in hun huidige huurwoning blijven, mogelijk vanwege de hoge kosten en het gebrek aan alternatieven. Dit betekent ook dat huurders vaak vastzitten in een situatie waarin ze veel betalen zonder dat ze een eigendom kunnen verwerven

Vooral jongere generaties en starters op de woningmarkt hebben het moeilijk. Zij hebben vaak niet de financiële middelen om een huis te kopen 

De toekomst van de huurmarkt

Als deze trend zich voortzet, zal de druk op de huurmarkt alleen maar toenemen. Huurders zullen steeds meer moeite hebben om een betaalbare woning te vinden, terwijl eigenaars hogere prijzen kunnen vragen vanwege de schaarste. Deze dynamiek zet de toegankelijkheid van huisvesting op de lange termijn onder druk.

Voor velen lijkt het verwerven van een eigen woning steeds verder weg, en dat heeft niet alleen financiële, maar ook sociale gevolgen. Wonen is immers een basisbehoefte en de onzekerheid over betaalbare en stabiele huisvesting kan een grote impact hebben op het welzijn van mensen.

 

Happynest: Een oplossing voor de lange termijn

In deze uitdagende markt biedt happynest een vernieuwend woonconcept. Via de huur nu, koop later formule van HappyNest kun je een woning huren en tegelijkertijd een deel van je huurgeld gebruiken om de woning later te kunnen aankopen. Hierdoor bouw je als huurder al tijdens de huurperiode een spaarpotje op, zonder dat je vastzit aan de traditionele hypotheekvoorwaarden of direct het volledige bedrag moet ophoesten. Dit biedt zekerheid en een reële kans op eigendom voor iedereen, zelfs in een tijd waarin de vastgoedmarkt steeds minder toegankelijk lijkt.

Bij happynest geloven we dat iedereen de kans moet hebben om eigenaar te worden van je eigen huis. Zo kun je met een gerust hart wonen én tegelijk sparen voor jouw toekomst.

Kan HappyNest ook voor jou de brug vormen van huurder naar eigenaar?

Bekijk het overzicht van alle deelnemende buurten op onze aanbodpagina.

Ontdek het aanbod